4 Temmuz 2014 Cuma

Kitap Yorumu + Çekiliş: Başlat - Ernest Cline

Burası OASIS. Buradan çıkış yok.

Orjinal adı: Ready Player One
Türü: Bilim-kurgu, distopya, genç-yetişkin

 
sharksden.deviantart.com
Haylazın Kitaplığı ve Zaman Sandığı ile ortak yorumlayıp bir de çekiliş yaptık.
Çekilişe en alttan katılabilirsiniz. 

Başlat, Ernest Cline tarafından yazılan bir standalone. (Bir serinin parçası değil.) Yoruma geçmeden önce şunu belirtmek istiyorum, eğer 80'lerde büyüdüyseniz/80'ler pop kültürüne ilginiz varsa/bilgisayar oyunu oynamayı seviyorsanız özellikle okumanızı tavsiye ederim.

Gelecekte dünya çok kötü bir halde ve insanlar vaktinin çoğunu OASIS adı verilen sanal gerçeklikte geçiriyor. Burada çalışıyor, okula gidiyorlar. Vizörle ve de olmayan şeyleri hissedebilmenizi sağlayan dokunsal eldivenle sisteme giriş yapıyorsunuz. 

OASIS'in kurucusu olan Halliday öldüğü zaman OASIS'e 3 anahtar bırakıyor. 3 anahtarı bulup kapıları temizleyen ilk kişi Halliday'in bütün mirasına sahip olacak. Böylece Av başlıyor. Dünyanın dört bir yanında Avcılar bu anahtarları bulmaya çalışıyor. Derken Wade Watts ya da oyundaki adıyla Parzival ilk anahtarı buluyor. Av tekrar başlıyor.

Kitabın konusu böyle. Biz de Parzival'ın anahtarları bulmak için mücadelesini okuyoruz. Bir de Altılılar denen insanlar var. Bunlar IOI şirketinin çalışanları. Halliday'in mirasına konmak ve OASIS'i paralı hale getirmek istiyorlar. Parzival bir yandan bunlarla, bir yandan da diğer avatarlarla yarışmak zorunda. Kitapta sürekli süren biz gizem ve aksiyon unsuru var. Arada bilgi verilen kısımlar var, bunlar beni biraz sıktı ama dünyayı anlamanız gerekli kısımlar bunlar. Yine de kitabın en sevdiğim kısmı -aksiyon bakımından- son 100 sayfa oldu.

Üç kapıyı açacak üç saklı anahtar
Kişinin sınanacağı bir macera başlatacak
Zorlukların üstesinden gelecek kadar maharetli olan
Ödülün kendisini beklediği Son'a ulaşacak.
Wade'i sevdim ancak gerçekçi bulmadığım yönleri oldu. Wade, Halliday'ins sevdiği müzik, film, dizi vb. şeyleri yalayıp yutmuş ve çoğunu ezberlemiş. Fotografik hafızası falan olmadığı sürece bunun mümkün olacağını düşünmüyorum. Yine de sevilesi bir karakter ve düşünerek hareket ediyor. Aech'e bayıldım! Çok eğlenceli bir karakterdi. Aynı şekilde Ar3mis'i de sevdim. Ancak arada oldukça sinir de oldum.

Son olarak baskı ve çeviriye değinmek istiyorum. Çeviri gayet güzeldi ve hata gözüme çarpmadı. Orjinal kapağın kullanılmasını dilesem de kitabın sırtının çok güzel gözüktüğünü düşünüyorum.


3 yorum:

  1. Merhaba,
    ben çekilişi facebook sayfamda duyurdum, sorun olur mu? ^^
    not: blogumun sayfası.

    YanıtlaSil
  2. çekilişe nasıl katılıyoruz?

    YanıtlaSil