24 Mayıs 2014 Cumartesi

Kitap Yorumu: Evrenin Ötesi - Beth Revis (Evrenin Ötesi #1)


Geleceğe doğru yol alan dev bir uzay gemisinde aşk, cinayet ve çılgınlığın hikayesi

Orjinal adı: Across the Universe (Across the Universe #1)
Tür: Genç-yetişkin, bilim-kurgu, distopya, space opera*

*Space opera: Uzayda, gezegenler arasında geçen bilim-kurgu alt türü

Evrenin Ötesi bir space opera, yani uzayda geçiyor. Gezegenlere hep meraklı olmuşumdur, bu yüzden kitap beni hayli cezbetti. İsteklerimi tam olarak karşılamasa da çok güzel bir kitaptı. 

Godspeed çok büyük ve yıldızlararası bir uzay gemisi, öyle ki içinde küçük bir kasaba kurulu. Elbette yükse teknoloji kullanılıyor. Godspeed içindeki bine yakın insanla başka bir dünyaya, Centauri-Dünya'ya, yol alıyor. Burası yaşamaya uygun olduğu saptanmış ve Centauri yıldızının etrafında dönen bir gezegen. Neden Dünya'yı terk ettiklerini bilmiyoruz, yazar buna değinmemiş. 

Godspeed'de herkes birbirine benziyor; saç rengi, göz rengi vs. bakımından. Çünkü farklılığın kaosa sebep olacağı düşünülmüş. Gemi Bilge tarafından yönetiliyor, Bilge'nin bir de Çırak'ı var. Onu da sonraki bilge olması için yetiştiriyor. Bunun dışında yüzyıllar sürecek yolculukta yaşlanmamaları için dondurulmuş insanlar var, bunlar yeni gezegene varılınca uyandırılacaklar. Amy de bu dondurulmuş insanlardan biri. Kitap zaten onun donduruluş işlemiyle başlıyor. Sizi en başından bir merak sarıyor. Amy uyanacak mı? Neler olacak?


Ben tarafından yapıldı 
Kitap 2 bakış açısıyla yazılmış: Amy ve Çırak. İlk başta Amy uyuduğu için onun bölümleri hızla geçiyor ve Çırak'ın gözünden gemideki yaşama şahit oluyoruz. Daha sonra asıl olay oluyor: Biri Amy'i uyandırıyor. Uyanması gereken zamandan 50 yıl önce hem de. Ancak şöyle bir şey var, insanlar doğru şekilde uyandırılmazlarsa ölüyorlar. Biraz uzun oldu konu fakat asıl olaylar böyle başlıyor. 

Amy kızıl saçları ve soluk teniyle gemide tuhaf karşılanıyor. İnsanlar ona düşmanca davranıyor. Bu nedenle ondan kurtulmak isteyenler bile var. Ardından birisi teker teker insanları uyandırmaya -yani öldürmeye- başlıyor. Çırak ve Amy olayı çözmek için mücadele veriyorlar.


Amy ve Çırak
Amy'i de Çırak'ı da sevdim. İkisi de ayakları yere basan ve ergen davranışlarda bulunmayan tutarlı karakterlerdi. Bunların dışında kötü karakterler gerçekten de nefret edilesiydi. Harley favorilerimden biri oldu kesinlikle. Okuması çok eğlenceli bir karakterdi.

Ayrıca kitapta çok büyük plot twistler -kitabın akışında beklenmeyen şok edici olaylar- mevcuttu. Özellikle o son! Bu yorumu yazarken ikinci kitabı okumuş bulunmaktayım ve söyleyebilirim ki ikinci kitap kat kat daha güzel, her yönüyle. Bu kitaptan bir puanı kırmamın nedeni de Amy uyanana kadar kitabın biraz sıkıcı olmasıydı. Bilim-kurgu seviyorsanız mutlaka okumanız gerektiğini düşündüğüm bir seri Evrenin Ötesi. Ne yazık ki yurtdışında ya da ülkemizde hak ettiği ilgiyi görmemiş. 

Son olarak kapağa değinecek olursak Olimpos yayınları orjinal kapağı kullanmış, ki bence çok güzel. Bu nedenle onları tebrik ediyorum. Serinin 3. ve son kitabı da yakın zamanda çıktı. 





1 yorum: